To jedyny mięsny obiad, jaki idzie u mnie latem. Jest lekki, a kubki smakowe szaleją

Dodano:
Polędwiczka pieczona z warzywami Źródło: Shutterstock / hlphoto
W ciepłe dni moja rodzina nie ma ochoty na mięsne dania. Jednak to jedno zawsze cieszy się dużym wzięciem. Przyrządzam je w piekarniku, a ponieważ składniki są delikatne, piekę je tylko pół godziny.

Mięsne dania są sycące i największym wzięciem cieszą się w chłodne dni. Latem, w upały ochota na mięso nieco spada. Jest jednak jedno danie, które cała rodzina wita z wielką radością. To delikatna polędwiczka wieprzowa pieczona z młodymi warzywami. Nikt nie potrafi się jej oprzeć, a robi się ją raz-dwa.

Jak przygotować mięso i warzywa do pieczenia?

Zarówno polędwiczka wieprzowa, jak i młode warzywa są delikatne, więc nie wymagają długiej obróbki termicznej. By jednak nie nagrzewać zbytnio domu długą pracą piekarnika, stosuję proste zabiegi. Przyprawioną polędwiczkę i oczyszczoną dymkę uprzednio rumienię na patelni, a oczyszczone ziemniaki i marchewkę wrzucam na 5-10 minut do wrzątku.

Jak zrobić pyszny, mięsny obiad z piekarnika?

Ten mięsny obiad jest nie tylko smaczny i elegancki, ale też robi się w zasadzie sam. Co więcej, po mniej więcej 30 minutach pieczenia wyjmuję z piekarnika prawie pełen zestaw obiadowy. Jest soczysty i pełen smaku, a każdy kęs zjada się z prawdziwą przyjemnością. By ziemniaki i marchewki ładnie się zrumieniły, po obgotowaniu skrapiam je tylko oliwą z oliwek lub roztopionym masłem. Dodatek tłuszczu dodaje im też smaku i zwiększa przyswajalność witamin.

Przepis: Polędwiczka pieczona z warzywami

Obiad z piekarnika, czyli polędwiczka wieprzowa pieczona z ziemniakami, marchewką i dymką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 800 g małych, młodych ziemniaków
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsa i warzywZiemniaki dokładnie wyszoruj, marchewki obierz, opłucz. Warzywa wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 5-10 minut, aż nieco zmiękną. Odcedź je. Cebulki dymki oczyść, opłucz, przekrój wzdłuż na połowę. Polędwiczkę przypraw czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Zrumień ją ze wszystkich stron na patelni z olejem, obsmaż też cebulki.
  2. Pieczenie daniaPolędwiczkę przełóż na blachę z piekarnika. Gorące ziemniaki i marchewkę oraz oczyszczoną dymkę wymieszaj z masłem, możesz oprószyć lekko czosnkiem. Warzywa przełóż na blachę. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać polędwiczkę pieczoną z warzywami?

Polędwiczka wieprzowa pieczona z warzywami to praktycznie pełne, gotowe danie. By jednak było jeszcze smaczniejsze i bardziej wartościowe, zwykle serwuję do niego dwa dodatki. To sos pieprzowy, który robię na bazie śmietanki i cebuli, a także sezonowa surówka. Doskonale będzie tu pasować surówka z młodej marchewki albo chrupiąca sałata z dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...